Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2013 Pazar

Barış İçin Müzik Vakfı



Ülkemizde son zamanlarda gündemi meşgul eden birçok olumsuz, talihsiz olaylar ve açıklamalar arasında, sessiz sedasız yapılan hayırlı işler de olmuyor değil. Bunca gürültü ve tantana içinde onların bir anlam ifade eden sesi sadece biraz cılız kalıyor. İşte bu işlerden biri olarak gördüğüm Barış İçin Müzik Vakfı, kurulduğu 2005 yılından itibaren kısa sürede yayıldı ve uluslararası ödüller alarak kendine önemli bir yer edindi. İKSV'nin öncü sponsor olduğu bu oluşuma, İKSV üyeliğim dolasıyla dolaylı olarak katkıda bulunmuş olmaktan gurur ve heyecan duyuyorum. 

Bununla ilgili gelen İKSV'den gelen mektupta vakfın ayrıntılı geçmişi ve gelişimi anlatılmış. Mektubu aşağıda olduğu gibi paylaşıyorum:


"Değerli Lale Üyemiz,

İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak 40. yılımızı kutladığımız 2012 yılından itibaren kültür ve sanatın gelişimine yönelik çalışmalarımızı sürdürürken, düzenlediğimiz festivallerin yanı sıra gençlere yönelik eğitim ve destek faaliyetlerimizi de güçlendirme kararı aldık. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl klasik müzik ve opera alanında çalışan bir gence sunulan Aydın Gün Teşvik Ödülü'nü başlatarak ilk adımı atmıştık. Bu yıl, bu alandaki çalışmalarımıza bir yenisini ekliyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, artık Barış İçin Müzik oluşumunun kurumsal partneri görevini üstlenecek. Barış İçin Müzik oluşumundan siz değerli Lale üyelerimize ayrıntılı olarak bahsetmek ve İKSV'nin Lale Kart Üyelik Programı adına bu oluşuma vereceği destekle ilgili sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Barış İçin Müzik, mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Barış İçin Müzik Vakfı'nın temel amacı, mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak. Vakıf, Edirnekapı'da, bugüne kadar imkanları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırdı. Kurulan merkezler yer aldkları semtlerin sosyal dokusuyla bütünleşerek, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi haline geldi.

"Barış İçin Müzik" çalışmalarının ilk uygulaması, bölgede yaşayan çocukların ekonomik ve sosyal imkansızlıkları göz önünde bulundurularak, İstanbul Edirnekapı'daki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu'nda haftada beş gün, ders saatleri dışında 6-14 yaş aralığındaki çocuklara solfej ve akordeon dersleriyle başlatıldı. Boş sınıflarda yirmi öğrenciyle başlayan müzik eğitimi, kullanılmayan kömürlüğün renkli ve çekici bir atölyeye dönüştürülmesiyle daha etkin hale geldi.

Barış İçin Müzik'in çocuklar üzerindeki sosyal, müzikal ve iyileştirici etkileri atölyeye devam eden çocuk sayısının giderek artmasını ve civardaki diğer okullardan da atölyeler talep edilmesini sağladı. Bu gelişmeyi takiben Barış İçin Müzik, Muallim Naci İlköğretim Okulu'nda da benzer bir müzik atölyesi kurdu. 2009 yılında, eğitim verilen okullara yürüme mesafesinde bulunan arsalar satın alındı ve vakfın merkez binaları inşa edilmeye başlandı. Çalışma kabinleri, solfej sınıfları, gösteri ve grup çalışma salonları, kütüphanesi ve yemekhanesi olan bu yeni binalarda 2010 yılında eğitime başlandı. 2012 eğitim-öğretim yılında Hattat Rakım İlköğretim Okulu'nda üçüncü Barış İçin Müzik Atölyesi kuruldu. Akordeonla başlayıp flütle devam eden müzik eğitimine bugüne kadar gelinen süreçte keman, viyola, çello, piyano, perküsyon, kontrbas, klarnet, trombon, trompet, tuba ve korno da eklendi.

Yarı zamanlı öğretmen kadrosunun büyük çoğunluğu Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencilerinden, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrenci ve genç mezunlarından, eğitmen asistanları ise uzun süredir Barış İçin Müzik'e devam eden çocuklardan oluşan Barış İçin Müzik Vakfı, 2009 yılında Deutsche Bank Urban Age Award ödülüne layık görüldü ve 2012 yılında El Sistema'nın Avrupa ayağını oluşturan Sistema Europe tarafından en iyi uygulamalar arasında gösterildi.

İKSV, bu yıldan itibaren Barış İçin Müzik Vakfı'nın kurumsal partneri olma kararı aldı. İKSV bu ortaklık kapsamında Barış İçin Müzik Orkestrası'nın gelişimine, uluslararası arenada yer edinmesine ve sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yürütecek, oluşumun destekçi arayışına da yardımcı olacak. Lale Kart Üyelik Programı da bu doğrultuda orkestranın "öncü sponsoru" olma kararı aldı. Orkestranın ilk sponsoru olarak "öncü" unvanını alan Lale Kart Üyelik Programı, siz değerli üyelerimizin İKSV'ye verdiği destek sayesinde Barış İçin Müzik'in desteğe ihtiyaç duyduğu birçok farklı alana katkıda bulunacak. Bu konudaki ilk girişimimizi, orkestra ve koronun davetli olarak katılacağı bu yılın Salzburg Festivali'ne ulaşımlarını desteklemek için gerçekleştirdik. Barış İçin Müzik, Lale Kart Üyelik Programı'nın desteğiyle, Salzburg Festivali'nde bir orkestra ve koro kampına katılacak ve bu kamplar sonrasında iki konser verecek. Konserlerin ilki 27 Temmuz'da, festivalin ana programı kapsamındaki koro konseri, ikincisi ise 7 Ağustos'ta yan etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek orkestralar buluşması konseri olacak.

Önümüzdeki günlerde siz değerli Lale üyelerimizi Barış İçin Müzik Vakfı'nın etkinlikleri ve orkestraya verilen destekle ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz. Orkestranın ilk sponsoru olarak üstlendiğimiz bu misyonun, farklı kurumlar için de teşvik edici olacağını ve ilerde birçok farklı sanatsever kurum ve kuruluşun Barış İçin Müzik Vakfı'nın çalışmalarını destekleyeceğini ümit ediyoruz.

Lale Kart Üyelik Programı olarak klasik müziğin gücünün toplumsal dönüşüm için kullanılmasının başarılı bir örneğini teşkil eden ve gelecek için büyük umut vadeden bu orkestra ve koronun gelişimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyor, üstlendiğimiz öncü sponsorluk unvanıyla ilgili heyecanımızı siz değerli üyelerimizin de paylaşacağınıza inanıyoruz. 

Kültür ve sanatın gelişimi için birlikte daha nice günlerde görüşmek dileğiyle...

Tuba Tortop

Pazarlama Direktörü

İstanbul Kültür Sanat Vakfı"